Merja Ranttila
Lapinmies

Merja Aletta Ranttila 
Utsjoki
Kansallisuus suomalainen
Palkinnot Lastenkulttuurin valtionpalkinto
Saamelaiskäräjien kulttuuripalkinto

Merja Aletta Ranttila (s. 23. toukokuuta 1960 Utsjoki) on tunnettu suomensaamelainen kuvataiteilija, kuvittaja ja taidegraafikko. Inarissa asuva Ranttila on tehnyt saamelaista kulttuuria tunnetuksi erilaisissa näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Ranttila on opiskellut Lapin taidekoulussa 1980–1982 ja Rovaniemen Taide- ja käsiteollisessa oppilaitoksessa 1982–1986.  Uransa alussa Ranttila teki kuvituksia oppi- ja satukirjoihin sekä novellikokoelmiin ja romaaneihin. Hänen ensimmäinen kuvitustyönsä oli 600 kuvaa Davvin oppikirjaan, jotka hän teki vuonna 1980.  Hän on piirtänyt myös postikortteja, erityisesti saamelaisaiheita. 1990-luvun alkupuolella hän otti käyttöön linokaiverrustekniikan.

Tammikuussa 2012 Posti julkaisi Ranttilan kuvittamat tarrapostimerkit.

Ranttila on kertonut tunteneensa tarvetta purkaa lestadiolaisessa ympäristössä vietetyn lapsuutensa traumoja. Teokset ottavat kantaa naisen hankalaan ja lukkiutuneeseen asemaan lestadiolaisuudessa. Hänen teoksensa tunnetaan symboliikasta, unenomaisuudesta, usein toistuvista paholais- ja naishahmoista sekä viitteistä teosten syntyajan dramaattisiin uutistapahtumiin. Hän on kuvannut teoksissaan yksityisiä kriisejään. Mukana kuvissa on usein eläimiä.

Ranttilan taidetta on luokiteltu šamanistiseksi ekspressionismiksi sekä feministiseksi taiteeksi. Ranttila  kuulu toiseen saamelaiseen kuvataiteilijasukupolveen.

Syksyllä 2002 Ranttila vietti kuukauden suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen Villa Karon taiteilijaresidenssissä Beninissä. Ranttila piti sen seurauksena yhdessä sisarensa, tekstiilitaiteilija Seija Ranttilan kanssa afrikkalaishenkisen näyttelyn Oulussa. Vuonna 2001 Ranttila osallistui suomalaistaiteiljoiden yhteisnäyttelyyn Australiassa. Näyttely myös Pariisissa ja usealla paikkakunnalla Suomessa.  Ranttila on toiminut myös galleristina.

Ranttila vietti lapsuutensa Lemmenjoella, hän on taustaltaan tunturisaamelainen ja pohjoissaame on hänen äidinkielensä. Hän menetti poikansa isän auto-onnettomuudessa vuonna 1992.  

 


Hinta: 350€
Paino: 2kg
Sisämitta: 28 x 39 cm
Ulkomitta: 48 x 58

Tee tarjous