Ina Colliander
Naisen pää

Ina Colliander (26. kesäkuuta 1905 Pietari, Venäjä – 24. marraskuuta 1985 oli suomalainen kuvataiteilija, joka tunnetaan etenkin enkeleitä esittävistä puupiirroksistaan.

Ina Behrsen syntyi Pietarissa 1905. Hänet lähetettiin Saksaan sisäoppilaitokseen, josta hän palasi vähän ennen vallankumousta Pietariin. Vuosina 1918-1922 hän kävi koulua Tsarskoje Selossa. Ina muutti Suomeen ensimmäisenä perheestään vuonna 1923, muu perhe seurasi perässä. Hän opiskeli Ateneumissa, muutti Porvooseen ja meni naimisiin Tito Collianderin kanssa.  Heidän tyttärentyttärensä on toimittaja Baba Lybeck.

Ina Colliander oli suomalaisen puupiirrostyylin edelläkävijöitä. Hän käytti puulaattojen työstämiseen pelkää veistä, ja toi laattana käytetyn puun rakenteen esiin. Työn jälki poikkeaa oleellisesti esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan tyylistä.  Monet Collianderin puupiirrokset ovat värillisiä, ja hän vedosti kaikki värit samalla laatalla. Kuva-aihe nousee eroon taustastaan, kun taas Gallen-Kallela työsti koko laatan reunoja myöten.

Useimmat suuret enkelityöt ovat 1950- ja 1960-lukujen vaihteesta, kuten Enkeli sininen vuodelta 1959.

Hangon ortodoksisessa kirkossa ja Myllypuron Pyhän Aleksanteri Syväriläisen tsasounassa on Ina Collianderin tekemät kauniit kirkkoliput.

Ina Colliander sai Pro Finlandia-mitalin vuonna 1959.


Hinta: 750€
Paino: 3kg
Sisämitta: 39 x 52 cm
Ulkomitta: 52 x 67 cm

Tee tarjous